Waarom een boek over burgerlobby?

Door Mara van Waveren – 19 september 2023

Zes jaar geleden stond ik voor een 4Havo klas in Hilversum. Ik gaf een gastles lobbyen. ‘Waarom zou de gemeente luisteren naar zo’n zestienjarige als ik?’ verzuchtte een meisje aan het eind van de les. Ik schrok, wat had ze weinig vertrouwen in haar eigen stem. 

Maar dat moment was ook een startschot van het werk wat ik nu doe en het begin van dit boek. Vanaf dat moment ben ik bezig om zoveel mogelijk mensen het gevoel te geven dat hun stem ertoe doet en hen te laten zien dat je meer macht hebt dan je denkt.

En dat is belangrijk, want 1 op 3 mensen rekent zichzelf tot de groep ontevreden burgers. Ze zijn boos of teleurgesteld en voelen zich vaak machteloos. Ze hebben niet alleen weinig vertrouwen in de overheid, maar ook in zichzelf. Een groot deel van deze groep heeft een laag democratisch zelfvertrouwen. Ze geloven niet dat zij in staat zijn om iets te veranderen. 

Dat is een gevaar voor de democratie. Deze mensen keren zich steeds verder af van de politiek, gaan niet stemmen, participeren niet en lobbyen al helemaal niet. Daardoor horen beleidsmakers weinig van deze mensen, waardoor het beleid niet de problemen oplost die zij ervaren. En zo raken we in een negatieve spiraal. 

Afgelopen jaar hebben we met Lobby Lokaal onderzocht of we met workshops lobbyen mensen weer kunnen betrekken. In de hoop die negatieve spiraal te doorbreken en het democratisch zelfvertrouwen van mensen te vergroten. We kwamen in buurtcentra in Nijmegen, bij kerken in Amsterdam, bij broedplaatsen in Rotterdam. Wat bleek, na zo’n workshop lobbyen hebben de deelnemers allemaal meer vertrouwen in hun eigen stem. Omdat ze hebben ervaren dat ze meer invloed hebben dan ze vooraf dachten.

Lobbyen kan dus bijdragen aan het versterken van de democratie. Maar met trainen en adviseren bereik je maar een beperkt aantal mensen. Ik droomde daarom al tijden over een toegankelijk handboek over hoe jij als gewone burger kunt lobbyen – en die droom komt nu uit met Lobbyen kun je leren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.