‘Waarom zou de gemeente naar zo’n 16-jarige luisteren?’

Bij lobbyen denken jongeren aan mannen in pak in Den Haag, aan achterkamertjes en aan helemaal niets. Lobbyen heeft een slecht imago, terwijl het dé manier is om invloed te hebben op het beleid dat bijvoorbeeld door een gemeente wordt gemaakt. Hoewel jongeren op de middelbare school nog niet mogen stemmen, hebben ze via de lobby zeker de mogelijkheid om ideeën uit te voeren en/of beleidsvorming te beïnvloeden. Helaas komt het maar nauwelijks aan bod op school. Daarom ontwikkelt Lobby Lokaal het lespakket de Machtmakers, waarin leerlingen hun eigen lobbyplan maken én uitvoeren.

Natuurlijk zijn veel jongeren niet bezig met politiek, maar alle jongeren hebben wel een idee over hun eigen omgeving. Wat moet er anders om de buurt aantrekkelijker te maken? Tijdens de pilot van de Machtmakers op het Goois Lyceum kwamen genoeg ideeën naar voren waarvoor gelobbyd kan worden: een drive-in bioscoop op het marktplein, een buurthuis met WiFi-hospot en de winkels moeten open op zondag. Voordat de klas met deze ideeën bij de gemeente aanklopt, hebben ze in de les een plan gemaakt. Zo bedachten ze welke voor- en tegenstanders ze zouden kunnen tegenkomen bij de uitvoer van hun plannen en hoe ze rekening kunnen houden met de belangen van die andere partijen, waardoor het idee steeds haalbaarder wordt.

Uiteindelijk maakt de gemeente het beleid en dus werden de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de gemeente onder de loep genomen. Zo kan je bijvoorbeeld contact leggen met een raadslid. “Maar waarom zou de gemeente naar zo’n 16-jarige luisteren?”, aldus een leerling uit 4 Havo. Omdat burgerschap niet pas met stemmen op je 18de begint; ook daarvoor kun je al Machtmaken. Lobby Lokaal ging met de Machtmakers uit deze havo 4 klas de uitdaging aan: wedden dat er een raadslid luistert naar jullie goede plan?

In het najaar van 2018 werkt Lobby Lokaal verder aan de ontwikkeling van Machtmakers. Mocht je meer willen weten over het programma of over lokaal lobbyen, neem contact met ons op. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.