”Volg je hart en steek je tijd in een plan dat goed voelt!” – Cristina Anoaica


De student Cristina Anoaica startte het burgerinitiatief V-STUD in Alphen aan de Rijn, waardoor studenten vanaf 1 maart per dagdeel gratis een studieplek mogen reserveren in ondernemingsgebouw IFlow. Lobby Lokaal sprak met Cristina over haar lobby-actie.

Waarom ben je begonnen met dit initiatief?  

Net als vele andere studenten vind ik het lastig om thuis te studeren. Er is te veel afleiding om thuis geconcentreerd te studeren, vooral nu tijdens corona. Ik merkte ook voor de crisis al, dat het lastig is voor studenten om een rustige studieplek buitenshuis te vinden. Alphen aan den Rijn heeft geen studieruimtes voor studenten, waardoor studenten ver moeten reizen voor een studieplek. Zo probeerde ik regelmatig in Amsterdam, te studeren, maar ook daar is een tekort aan studieplekken en een beperking van het aantal studieplekken per week. Het is soms zo lastig om een normale studieplek te reserveren dat ik op een gegeven moment naast de nooduitgang van de bibliotheek in Utrecht zat. Dat was de enige plek waar ik mijn laptop kon opladen. Ik raakte zo gefrustreerd dat ik in een paar uur tijd het concept V-STUD bedacht. Mijn idee was om studieruimtes voor studenten in Alphen te regelen.

Ondernemersvereniging VOA heeft jou geholpen om het plan werkelijkheid te laten worden. Hoe ben je in contact gekomen met deze organisatie?

Het concept van V-STUD stuurde ik naar mijn eigen netwerk met de vraag: ‘Wie kan helpen dit plan te realiseren?’ De ouders van mijn beste vriendin raadden aan om de de wethouder van Alphen te contacten. Ik stuurde een uitgebreide mail naar zijn secretaresse, en al binnen een dag ontving ik een enthousiast antwoord! Zij regelde een belafspraak met de wethouder. In dat gesprek legde hij uit welke personen ik moest contacten en welke panden er leeg stonden voor dit initiatief. Op zijn advies mailde ik de voorzitter van het IFlow-gebouw, Monique Chaudron, waarin normaal ook werkplekken worden verhuurd aan ondernemers. Chaudron betrok me bij haar netwerk. Na vier intensieve maanden van netwerken, ondernemingsplannen aanpassen en lobbyen kon het project beginnen.

Hoe heb je ondernemersvereniging VOA en de gemeente overtuigd om dit initiatief te steunen?

Gemeente Alphen aan den Rijn zou graag een hogeschool willen openen. V-STUD kon een studentennetwerk leveren. VOA houdt zich bezig met maatschappelijke projecten en zet zich in voor jong talent. Ik was eerlijk over onze wederzijdse belangen, want ondernemers praten het liefst met transparante en directe mensen. VOA was snel overtuigd en gezamenlijk startten we het project. De voorzitters wilden wel dat het concept verder werd uitgewerkt, ik moest zelfs een verdienmodel opstellen. Ik wist eigenlijk helemaal niet hoe dit moest, daarom klopte het uiteindelijke model niet helemaal, maar ik liet wel zien dat ik serieus was met het project. Daarom besloten ze om mij verder te helpen. Geluk, maar vooral doorzettingsvermogen, hebben ervoor gezorgd dat het plan werkelijkheid is geworden!

Hoe verliep de samenwerking met VOA?

Nadat ik VOA had overtuigd van mijn plan, brachten zij mij in contact met relevante mensen voor V-STUD. Deze mensen hadden veel kennis en gaven goede tips voor de financiële problemen waar ik tegenaan liep. In het begin was ik soms onzeker over mijn capaciteiten, omdat ik geen ervaring heb in de ondernemerswereld. Toch leerde ik snel van mijn fouten en is V-STUD een succes geworden!

We waren het niet over alle aspecten van V-STUD eens. Zo stond de naam V-STUD voor ‘Vegan-Students,’ omdat ik het milieu belangrijk vind en ik een gezonde levensstijl wil meegeven aan de studenten in onze studieruimtes. Inmiddels zijn de ondernemers en ik het met elkaar eens dat V-STUD eigenlijk voor het verbinden van studenten staat. Vandaar ook onze motto: V-STUD: Verbinden, studeren, ontwikkelen.  

Op 1 maart konden de eerste studenten een studieplek reserveren. Je actie is dus geslaagd! Hoe kijk je terug op het (lobby)proces?

V-STUD begon als een commercieel plan, maar werd een maatschappelijk plan. De gemeente financiert het gebouw tot 1 juli, waardoor we er gratis in kunnen. Mijn projectpartner Celine en ik krijgen geen vergoeding voor het opstellen en onderhouden van dit project. Binnen de gemeente was hier geen budget voor. Daarnaast ben ik heel trots dat het is gelukt om op 1 maart de studieplekken te openen, maar begin juli is er geen zekerheid of de gemeente het project wil voortzetten. Wij hopen dat we kunnen laten zien dat de behoefte aan studieplekken zo groot is dat de gemeente inziet dat dit initiatief moet worden voortgezet. Daarom stimuleren we studenten om zoveel mogelijk gebruik te maken van de werkplekken. Ook andere studenten zijn dankbaar dat ze hier kunnen studeren, dat geeft mij energie. 

Heb je nog andere ideeën waarvoor je graag een burgerinitiatief zou starten?

Er zijn  al genoeg winstgevende projecten en daarom wil ik graag iets relevants aan de maatschappij bijdragen. Zo zou ik graag een project starten, waarbij jongeren gestimuleerd worden om te sporten. Daarnaast zou ik iets willen doen tegen de eenzaamheid onder ouderen, door ze bijvoorbeeld in contact te brengen met kinderen of dieren uit het asiel.

Wat zijn je tips voor andere burgerlobbyisten?

Mijn tip is om je in te lezen in de programma’s van raadsleden en daarmee te achterhalen wat je voor hen zou kunnen betekenen.  Speel in op hun belangen en haal je voordeel hieruit wanneer je je eigen concept aankaart. Daarnaast raad ik aan om je hart te volgen en je tijd te steken in een plan dat goed voelt! Wij hebben V-STUD niet opgezet voor de financiële vergoeding, maar voor de studenten. Vraag jezelf dus af waarom je ergens voor wil lobbyen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.