“Niet bang zijn, maar jezelf uitnodigen voor een koffie. Afwachten werkt nooit.”

Sywert van Lienden is beleidsadviseur voor de gemeente Amsterdam. Hij vertelt ons wat een beleidsadviseur precies doet en wat de burgerlobbyist hier aan kan hebben. Hij voert zijn werk uit op drie vlakken: ambtelijke lobby, politieke lobby en de positionering van Amsterdam naar partners toe. “Dat kunnen maatschappelijke stakeholders zijn, maar ook allerlei samenwerkingsverbanden zijn waarin wij optrekken, zoals de VNG en G4-verbanden. Die laatste is voor Amsterdam wel vrij belangrijk”, aldus Sywert van Lienden.

Gemeenten zijn volgens Sywert steeds belangrijker voor ministeries. “Het rijk krimpt, daardoor neemt de specialistische kennis af en worden ze afhankelijk van grote gemeenten om dingen uit te zoeken.” Dat betekent dat de grote gemeenten ook moeten schakelen. “We moeten buiten de stad kijken. We moeten actief kennis aanbieden en tijd vrij maken om aan te schuiven in Den Haag.” Dit maakt de positie van de stad sterker en schept mogelijkheden voor beleidsbeïnvloeding vanuit de gemeenten.

Sywert ziet wel een groot verschil in toegankelijkheid bij gemeenten en ministeries. “Bij ministeries kan je vrij goed medewerkers en hun niveau opzoeken en dat zou bij ons ook moeten, vind ik.” De vraag is dus of zijn werk als bestuursadviseur überhaupt wel geteld kan worden als lobbyen. “Wij hebben allemaal de functietitel ‘bestuursadviseur’, wat voor een buitenstaander erg onduidelijk is. De burgerlobbyist kan niet zien wie de lobbyist is van Amsterdam. Dat vind ik wel jammer.”

Sywert beschrijft de gemeente als een olietanker die heel lastig van koers verandert. “Dat doet ‘ie alleen als de kapitein het wil of als er een ramp dreigt te gebeuren. Een ijsschots in het water plaatsen of de kapitein spreken, dat zijn je opties.”

Concreet betekent dat: “Zorgen dat je aanwezig bent, amok maken en aangeven dat dingen niet kloppen. Dan is de kans dat je je verhaal mag doen op de radio of krant vrij groot.”

De gemeente Amsterdam is een uniek geval, groot, maar ook informeel. “Het is ons kent ons, met veel informele routes.” Volgens Sywert zou je je daarin moeten verdiepen als burgerlobbyist. “Kijk goed naar wie er op jouw dossier zitten en wie de beslissers en beïnvloeders zijn. En niet bang zijn, maar jezelf uitnodigen voor een koffie en dan zorgen dat je in de stroom mee gaat. Afwachten werkt nooit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.