Lokaal lobbyen: kat in het bakkie

NIJMEGEN – In het Nijmeegse kattencafé Balthazar vond donderdagavond 14 september een gratis lobbytraining plaats. Met de kat op schoot leerden de verschillende deelnemers hoe de politiek in de gemeente nu eigenlijk werkt. Want niet alleen in Den Haag worden belangrijke politieke besluiten genomen, ook dichter bij huis kun je veel bereiken – als je weet hoe je dit moet aanpakken.

Met de gemeenteverkiezingen in maart 2018 voor de deur is dit hét moment om een lokale lobby te starten. Omdat veel mensen niet weten hoe ze dit moeten aanpakken, geeft stichting Lobby Lokaal gratis trainingen. “Lobbyen hoeft eigenlijk helemaal niet moeilijk te zijn, maar het kost wel enige tijd en voorbereiding”, vertelt Mara van Waveren, oprichtster van de stichting Lobby Lokaal. Tijdens de training legde Van Waveren uit welke ingrediënten een goede lobby bevat, wat je beter achterwege kan laten en welke verschillende lobbystijlen er voorhanden zijn.

Onder de aanwezigen bevond zich ook het Nijmeegse raadslid Giselle Schellekens. Ze gebruikte haar kennis uit de praktijk om mee te denken over de lobby van de deelnemers, bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van de studentenvakbond AKKU, stichting Move Nijmegen en pleiters voor tiny houses. Bovendien moedigde ze hen aan om toenadering te zoeken tot lokale politici. “Het is vaak lastig voor lokale politici om op de hoogte te zijn van wat er allemaal in hun gemeente gebeurt. De meeste raadsleden, maar ook wethouders en ambtenaren, staan dan ook open voor nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen”, aldus Schellekens.

Stichting Lobby Lokaal zet zich in om lokaal lobbyen toegankelijk te maken voor lokale initiatieven met weinig kennis, netwerk en geld. Politici en bestuurders kunnen namelijk de beste besluiten nemen als iedereen in staat is om zijn belangen te behartigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.