‘Ik vind niet dat je als raadslid een uithangbord moet zijn voor welke goedbedoelde lobby dan ook’

Sylvana Simons is sinds maart 2018 gemeenteraadslid voor Bij1 in Amsterdam. ‘Heel bijzonder om op een andere manier kennis te maken met de stad die ik al zo goed ken. Als ik op straat loop, kijk ik anders om mij heen. Ik zie ineens de beslissingen die achter een gebouw liggen of ik vraag me af waarom is dit plein eigenlijk op deze manier ingericht.’

Simons beschrijft haar eerste weken in de Amsterdamse raad treffend. ‘Ik vergelijk het met een brugklasser die voor het eerst naar de middelbare school gaat en eigenlijk alles moet uitvinden: waar het toilet is, wie is de conrector en wie kan ik welke vraag stellen’. Het duurt even voor je je weg hebt gevonden. ‘Ik heb vanmorgen een uur besteed aan het uitvogelen wie de politiek assistent van een bepaalde wethouder is.’

Favoriete raadsinstrumenten heeft Simons al wel, namelijk schriftelijke en mondelinge vragen. ‘Met schriftelijke vragen kun je de diepte in. Je stelt vragen en dan gaat de wethouder op zoek naar de antwoorden. Dan duurt het vaak nog wel één à twee raadsvergaderingen voordat je de antwoorden hebt, maar dan krijg je wel gedegen antwoorden.’ Bij een actualiteit kan een raadslid juist mondelinge vragen inzetten; je kunt ze gelijk stellen en direct antwoord krijgen.

Sylvana Simons vindt het belangrijk om in debatten goed beslagen ten ijs te komen. Burgerlobbyisten kunnen daarbij helpen. Simons: ‘Ik denk dat lobbyen op zich heel erg goed en verstandig is. Het is voor raadsleden onmogelijk om overal van op de hoogte te zijn en alles goed in de gaten te houden en goed onderzoek te doen. Dus wij hebben er veel aan als mensen bij ons komen met kant-en-klare rapporten en cijfers. Dat zie ik allemaal wel als ter kennisname. Ik vind niet dat je als raadslid een uithangbord moet zijn voor welke goedbedoelde lobby dan ook. Je moet altijd zorgen dat je de informatie uit meerdere plekken haalt en dan zelf een oordeel velt.’

Raadsleden krijgen wel veel post. Sylvana probeert alle binnenkomende berichten te lezen en snel te beslissen wat zij met de verzoeken gaat doen.Er zit veel mail tussen waarvan ik al snel kan concluderen ‘daar kunnen wij niks mee’. En dat is best wel eens lastig omdat ik vind dat je voor iedere burger er moet zijn. Dat is helaas niet te doen’, zegt Simons. “Het verkiezingsprogramma is daarom leidend. In ons geval zijn de thema’s duidelijk: Gelijke mensenrechten voor iedereen, ook voor ongedocumenteerden, het wegnemen van kansenongelijkheid op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Ook ligt onze focus op dekolonisatie van de openbare ruimte en het onderwijs. Ons eigen DNA.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.