‘Ik denk dat een persoonlijk verhaal mensen eerder raakt’

Een interview met Noortje van Lith over hoe zij burgerlobbyist werd, wat volgens haar ingrediënten zijn voor een goede lobby en haar tips voor medeburgerlobbyisten.  

Wanneer werd je voor jouw gevoel lobbyist? 

Ik denk dat ik lobbyist werd toen ik in 2018 een brief schreef aan Mark Rutte. Ik heb altijd al wel een sterke mening en een groot gevoel voor rechtvaardigheid gehad, maar ik wist niet goed op welke manier ik dat moest uiten. Totdat ik zag dat de regering mensen met een arbeidsbeperking onder het wettelijk minimumloon wilden gaan betalen. Ik dacht, nu moet ik wel van me laten horen.

Hoe heb je dat aangepakt? 

Ik wilde een statement maken. Dus ik koos ervoor om een open brief te schrijven aan premier Rutte. Daarin heb ik geschreven dat ik het niet eens ben met de nieuwe wet, omdat het strijdig is met artikel 1 van de grondwet waarin staat dat ‘allen die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen gelijk behandeld worden’. 

En hoe zorg je dat jouw verhaal opvalt tussen alle stukken in de krant? 

Om ervoor te zorgen dat mijn brief gelezen zou worden, heb ik mijn statement heel persoonlijk gehouden. Door te vertellen dat ik zelf in een rolstoel zit en dat het bericht over de nieuwe wet me echt had overdonderd. Ik studeer keihard, net als ieder ander, om later mijn eigen bestaan op te kunnen bouwen. Als ze deze wet doorvoeren is dat voor mij niet meer mogelijk. Ik denk dat zo’n persoonlijk verhaal mensen eerder raakt. 

Je brief was een succes, hij is door de premier en heel veel andere mensen gelezen. Sindsdien voer je regelmatig gesprekken met Kamerleden en lobby je via het publieke debat. En dan vooral via Twitter. 

Ik denk dat een combinatie van die twee mijn voorkeur heeft, omdat je zoveel mogelijk mensen op de hoogte wil brengen van je lobby en als je echt iets veranderd wil zien, dan moet je in gesprek met Kamerleden.   

Met lobbyen via Twitter bereik je veel mensen in een keer. En al die mensen kunnen je lobby dan delen en steunen en op die manier bereik je ook Kamerleden. Kamerleden hebben mij ooit gezegd dat ze dankzij mijn lobby het nu over dit onderwerp hebben. 

Ik heb ook gesproken met de verantwoordelijke staatssecretaris. We zitten helaas niet op één lijn, maar ik vind dat ik wel het gesprek met haar moet aangaan. We moeten van ons laten horen, anders gebeurt er niets. 

Heeft digitaal lobbyen ook nadelen? 

Ik ben zelf erg actief op Twitter, daar kun je weleens persoonlijk aangevallen worden. Ik heb met mezelf afgesproken dat als dat gebeurt ik niet verder in discussie ga. Het moet echt om de inhoud gaan, dan heb je een goed debat.

Ik hoor vaak van mensen dat ik altijd netjes en beleefd blijf en dat zij dat enorm waarderen. Ik denk dat dit heel belangrijk is. Zo zorg je ervoor dat mensen je serieus blijven nemen en kan je zelfs het vertrouwen winnen van mensen die het niet altijd met je eens zijn. 

Wat is je opgevallen sinds je lobbyt? 

Waar ik me in het begin enorm over heb verbaasd, is dat er ook mensen zijn die het helemaal niet met mijn standpunt eens zijn terwijl ze in dezelfde situatie zitten als ik. Natuurlijk mogen mensen een ander standpunt hebben dan ik, maar ik dacht in eerste instantie dat ik juist met hen zou kunnen samenwerken. 

Als dat niet gaat is het jammer, maar het is in mijn ogen heel belangrijk om bij je eigen standpunt te blijven. Als je steeds van standpunt verandert, is het heel lastig om mensen te kunnen overtuigen. Soms kun je je tegenstanders met goede argumenten overtuigen van jouw standpunten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.