![](https://static.wixstatic.com/media/d189bf_06b393941a214e13826931ffc8df0024~mv2.png/v1/fill/w_980,h_447,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d189bf_06b393941a214e13826931ffc8df0024~mv2.png)
VAN WEINIG VERTROUWEN IN DE DEMOCRATIE EN JEZELF...
“Ik denk dat de gemeente alleen luistert als het hen uit- komt”, zegt een deelnemer tijdens een lobbytraining van Lobby Lokaal. En hij blijkt lang niet de enige die er zo over denkt. Uit onderzoek van SCP blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (43%) vindt dat de overheid onvoldoende naar burgers luistert en bijna 60% vindt dat de politiek onvoldoende opkomt voor mensen zoals zij. Dat concludeerde ook de staatscommissie die onderzoek deed naar de staat van het parlementaire stelsel. Zij schreef: “De staatscommissie stelt vast dat de maat- schappelijke realiteit duidelijk maakt dat niet iedereen in de samenleving zich gerepresenteerd voelt in de parle- mentaire democratie en dat burgers voor wie de democratie minder goed werkt dreigen af te haken van de democratie.”
Dat afhaken blijkt niet alleen uit cijfers over het vertrouwen in de overheid, maar ook uit cijfers over de actie- bereidheid van burgers. Zo schrijft het SCP dat slechts 12% van de Nederlanders in actie zou komen tegen een wetsvoorstel dat ze zeer onrechtvaardig of verkeerd vin- den. Onder de 72% van de mensen die niet snel in ac- tie zouden komen, leeft het gevoel dat iets ondernemen geen zin heeft of weinig effectief zal zijn. Het ontbreekt veel mensen aan democratisch zelfvertrouwen: het gevoel dat jij invloed kunt hebben in de democratie.
Alberto Allemano, professor Europees recht en regelgeving en schrijver van het boek Lobbying for change, signaleert hetzelfde fenomeen: er zijn enerzijds steeds meer mogelijkheden om als burger invloed uit te oefenen op het beleid van de overheid, anderzijds zijn er groepen burgers die zich machteloze toeschouwers voelen. Dit komt volgens hem mede door de ongelijke toegang tot macht. Mensen met tijd voor, kennis van en kennissen in de politiek hebben onevenredig veel invloed. Verder zijn wij, burgers, niet vanzelfsprekend onderlegd of gemotiveerd om voor de eigen rechten op te komen. Het gebrek aan vertrouwen in de democratie en het gebrek aan democratisch zelfvertrouwen vormen een gevaar voor het voortbestaan van de democratie.
... NAAR VOLDOENDE DEMOCRATISCH ZELFVERTROUWEN OM DE LOKALE OVERHEID AAN TE ZETTEN TOT VERANDERING.
Wij dromen van een wereld waarin burgers weer vertrouwen hebben in de democratie. Daarvoor moeten burgers voldoende vertrouwen krijgen in het idee dat hun stem ertoe doet. Dat zij een wezenlijk onderdeel zijn van de democratie en dat de overheid mede namens hen beleid uitvoert.
Concreet dromen wij van een wereld waarin burgers dusdanig veel democratisch zelfvertrouwen hebben dat zij zelf de lokale overheid aanzetten tot verandering.
Benieuwd hoe we dat gaan doen? Lees dan ons meerjarenplan.